sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Katie - Kaidan tien kulkija, Catherine Cookson

Kate Hannigan on rutiköyhän työläiskodin tyttö Koillis-Englannin slummeista. Elämä on pienestä pitäen ollut silkkaa raadantaa koko perheen hyväksi, mutta Katien iloista mieltä ja uskoa tulevaisuuteen se ei ole murtanut. Katie säteilee lämpöä ympärilleen missä vain liikkuu. Sen huomaa myös tohtori Rodney Prince, rikas lääkäri, jolla on ristinään kylmä ja torjuva vaimo. Perhettäkään lapsirakkaalle tohtorille ei ole suotu, sillä vaimo ei siedä lapsia.

Kun Rodney Prince ja Kate Hannigan rakastuvat intohimoisesti, molemmat tietävät rikkovansa yhteiskunnan sääntöjä. Tulilinjalle joutu etenkin köyhistä oloista noussut, kouluttamaton Katie. Mutta Katie pitää päänsä pystyssäeikä anna kanssaihmisten paheksunnan lannistaa rohkeuttaan. Sitten hän huomaa olevansa raskaana. Onnellinen Katie ei epäröi hetkeäkään, vaan päättää ottaa lapsen vastaan, kävi miten kävi.

Olen lukenut Catherine Cooksonin kirjoja ennenkin. Äiti ilmeisesti tajusi, että romantiikka iskee minuun ja lykkäsi pari Cooksonin kirjaa nokan eteen. Viime kirjastoreissulla taas kipaisin katsastamaan, löytyisikö jotain kivaa Cooksonilta. Löysin sitten  kirjan, mutta normaalista Cooksonin laadusta en tiedä. 

Olen aina pitänyt kyseisen kirjailian kirjoissa siitä, että ne ruokkivat romantiikan nälkäisiä, mutta samalla kirjassa on aina jonkinlainen opetus. Joskus ei sitä tajua kirjan lukemis hetkellä, mutta ahaa-elämys iskee silloin, kun sitä vähiten odottaa. (Kuten minulla kerran kesken matematiikan kokeen. Yritä siinä nyt sitten laskea yhtälöitä.) Ja joskus opetus on päivänselvä. Tässäkin kirjassa opetus löytyi ja romantiikkaa ruokittiin paljolti loppuvaiheilla, mutta itse tarina ja "juoni" jäi vaisuksi.

Mistä aloittaisin. No ensinnäkin itse tarina ja takakannen teksti, ovat ristiriidassa keskenään. Kirjan alussa huomataan, että Katie Hannigan on raskaana ja itse asiassa synnyttää paraikaa. Mitään romanttista ei ole tapahtunut Katien ja tohtori Rodneyn välillä. Joten lapsi ei siis ole Rodneyn. 
Kirjan takakansi taas sanoo näin:
" Kun Rodney Prince ja Kate Hannigan rakastuvat intohimoisesti, molemmat tietävät rikkovansa yhteiskunnan sääntöjä. Tulilinjalle joutu etenkin köyhistä oloista noussut, kouluttamaton Katie. Mutta Katie pitää päänsä pystyssäeikä anna kanssaihmisten paheksunnan lannistaa rohkeuttaan. Sitten hän huomaa olevansa raskaana. Onnellinen Katie ei epäröi hetkeäkään, vaan päättää ottaa lapsen vastaan, kävi miten kävi."
Itse ainakin kuvittelin, että Katie tulee raskaaksi Rodneylle, mutta ei. Voitte kuvitella kuinka hämmentynyt olin. Pääni yläpuolella leijui kysymysmerkkejä ja laskin kirjan useasti alas ja katsoin tyhjyyteen.  
Toisekseen asiat etenivät hyvin oudosti. Oikeastaan oudosti on väärä ilmaisu. Hätäisesti kuvaa ehkä asiaa paremmin. Suhteet ja ihastumiset etenivät hieman liian nopealla tahdilla minun makuuni. Myös rakkauden tunnustukset tuntuivat ontoilta. Niistä ei kuvastunut sitä normaalia Cooksonille tyypillistä tunnetta. 

En tiedä teistä muista, mutta minut kirja jätti hieman kylmäksi.

Arvosteluni
Kirja saa minulta arvosanan 6  


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ♥