torstai 7. elokuuta 2014

Vastarinta (Idhunin kronikat #1) Laura Gallego Carciá

Maagisen Idhun-planeetan rauha rikkoutui, kun velho Ashran Nekromanti nousi valtaan. Uusi hallitsija tappoi lähes kaikki vastustajansa sekä planeetan viimeiset lohikäärmeet ja yksisarviset. Osa idhunlaisista pakeni Ashranin hirmuhallintoa Maahan, mutta velhon kätyrit ovat jatkuvasti heidän kannoillaan. Pieni ja sinnikäs vastarintaliike pyrkii kokoamaan Maassa piilottelevat idhunlaiset yhteen vallatakseen lopulta kotiplaneettansa takaisin. Liikkeen ytimen muodostavat soturiprinssi Alsan ja velho Shail, mutta mukana on myös kaksi Maan lasta: arvoituksellinen koulutyttö Victoria, joka opiskelee taikuutta Shailin opastuksella, sekä hämmentynyt 13-vuotias Jack, joka haluaa selvittää, miksi Ashranin kätyrit surmasivat hänen vanhempansa.

Olen niin onnellinen, että löydän vielä tällaisia hyviä ja jännittäviä sarjoja nuorten osastolta. Vastarinta on toki aika vanha kirja jo, (neljä vuotta onkin pitkä aika) mutta silti olen itsestäni tosi ylpeä. Tietenkin voisin katsoa asiaa negatiivisemmalta kannalta. Löysin sarjan vasta nyt, joten mitä 
se kertoo minusta. "Olet surkea kirjastossa metsästämiseen. Et näe hyvää sarjaa, vaikka se leijailisi edessäsi.". Noo se kertoo minusta tuon, mutta koska olen positiivinen ihminen, niin ajattelen mieluumin, että olen loistava, koska onnistuin löytämään uuden sarjan. 

Nyt kun ollaan mieleni syvimmät sopukat koluttu, voimmekin siirtyä itse arvosteluun.

 Kun luin tietoja kirjailiasta järkytyin, kun häntä sanottiin Espanjan J.K. Rowlingiksi. Pässäni huusi tuttu ääni, joka ilmoitti, että ketään ei voi verrata rakkaaseen kirjailiaamme, joka näytti meille ihmeellisen Tylypahkan ja Draco Malfoyn... Mutta kun kirjan aloitin päässäni huudettiin vain sitä, että on uskomatonta millaisen maailman 15 vuotias tyttö on kuvitellut. Tietenkin on olemassa tajuntaakin räjäyttävämpiä ja kirjallisuudessa vaikuttavampia teoksia, mutta minun kriteerini, jotka ovat: Hyvä juoni, Romantiikka ja fantasia, täytti kirja oikein hyvin.

Henkilöhahmot olivat hyvä. Tarkoitan hyvällä sitä, että ne herättivät minussa tunteita. Tässä tapauksessa vihaa, ärsyyntymistä ja ihastusta. Vihasin Victoriaa. Siis oikeasti!? Tyttö rakastuu viholliseensa. Okei, sen olisin ymmärtänyt. Vihollisiin rakastutaan kaiken aikaan, mutta sitten rakastutaan myös parhaaseen kaveriinsa. Ja sitten pyöritellään molempia yhtä aikaa. Yhdessä hetkessä suudellaan toisen kanssa, ja toisessa mennään salaa tapaa toista. Victoria on mielestäni naiivi tyttö, jolle nousi päähän se, että kaksi poikaa voisi kuolla hänen puolestaan. 
Tilanne on oikeastaan aika tuttu. Melkein joka kirjassa on kolmiodraama. Joissakin kirjoissa se on okei. Joissakin taas en voi sietää sitä. Olen ymmärtänyt, että monete muutkin vihaavat kolmiodraamoja (?), joten miksi niitä kirjoitetaan. Ei sillä etten itse sortuisi niihin. Sillä sitä tapahtuu kaiken aikaa. Miksiköhän siis niitä silti vihataan...?

Ärsyyntymis kiintiöni täytti Jack, mutta onneksi vain kirjan alussa. Kirjan lopussa rakastin häntä sydämeni kyllyydestä. Jack on kirjan alussa 13-vuotias, joten ymmärrän hänen tuskansa vanhempien kuolemasta, mutta se että itkee silloin, kun häviää miekka ottelussa, ei ole minusta itkun aihe. Onneksi Jack kasvaa ja kypsyy aikaa myöten ja kuten sanoin, kirjan lopussa rakastan häntä.

Kirtash oli totaallinen ihastus. Pahat pojat kiehtovat aina. Miettikää nyt. Tummat hiukset, pistävät siniset silmät ja luonne, josta huokuu vaarallisuus, kiihko ja jännitys. Kirtash (ihan mahdoton nimi muuten lausua!) on ovela ja hän tietää sen mainiosti. Se, että häntä pelätään, vaikka hän oli alussa vain 15-vuotias lisää salaperäisyyttä. 

En siltikään myönnä, että kirja yltäisi Pottereihin, mutta hyvä vastus Idhunin kronikat silti on. Fantasiaa on riittämiin (Onneksi ei sentään vampyyreja,olen aika kyllästynyt niihin jo :D) ja sitä ärsyttävää, mutta kiehtovaa kolmiodraamaa on. Hieman uusiakin ihmeellisiä olentoja on, joten tämän sarjan kanssa tulen varmasti viettämään rattoisia iltoja!

Arosteluni:
Annan kirjalle arvosanan 8½ 

2 kommenttia:

  1. Pitääpäs tästä heti lähteä kirjastoon! Kuulostaa todella hyvälle ja hieman erilaiselle nuorten kirjasarjalle :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että tästä postauksesta oli apua :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥